Minilån, även kallade mikrolån, är korta lån med små lånebelopp. Dessa lån är vanligtvis avsedda för att täcka oförutsedda utgifter eller akuta utgifter som du inte har pengar för att täcka just nu. Här är allt du behöver veta om minilån.

Lånebelopp och återbetalningstid

Minilån erbjuder vanligtvis lånebelopp på mellan 500 till 10 000 kr och en återbetalningstid på mellan 30 till 90 dagar. Detta innebär att du vanligtvis inte kan låna så mycket pengar och att du måste betala tillbaka lånet relativt snabbt. Detta gör att minilån inte är det bästa alternativet om du behöver låna större summor pengar eller om du inte har råd att betala tillbaka lånet inom den korta återbetalningstiden.

Krav och villkor

För att ansöka om ett minilån behöver du uppfylla vissa krav som varierar beroende på långivare. Du behöver vanligtvis vara över 18 år, ha en fast inkomst och ha en svensk folkbokföringsadress. Dessutom kan en del långivare kräva att du har en god kreditvärdighet eller att du har en fast anställning.

Ränta och avgifter

Räntan på minilån är oftast högre än traditionella lån eftersom det är korta lån och risken för långivaren att du inte betalar tillbaka lånet är högre. Avgifter kan inkludera uppläggningsavgifter, aviavgifter och förseningsavgifter. Se till att du förstår vilka avgifter som gäller innan du ansöker om ett minilån.

Hur ansöker man om ett minilån?

Du kan ansöka om minilån online eller via en mobilapp hos olika långivare. Du behöver vanligtvis fylla i en ansökan där du anger dina personuppgifter, inkomst och kreditvärdighet. Du kan också behöva skicka in en kopia på din lön eller deklaration. Efter att din ansökan har godkänts, kommer du att få pengarna på ditt bankkonto vanligtvis samma dag eller dagen efter.

Sammanfattningsvis, minilån är korta lån med små lånebelopp och kort återbetalningstid. Det är viktigt att du uppfyller kraven och förstår villkoren och avgifterna innan du ansöker om ett minilån. Minilån är ett bra alternativ om du behöver låna pengar snabbt för en akut utgift och om du kan betala tillbaka lånet inom den korta återbetalningstiden.

Av Miriam